Catrines gula kaka

CATRINES GULA KAKA

4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 dl kallt vatten

Smörj och bröa en långpanna (jag tog kokos istället för ströbröd). Vispa ägg och socker pösigt, blanda ner vatten, mjöl och bakpulver. Häll smeten i långpannan.
Grädda 20 minuter,175 grader. Låt sedan kakan svalna.

Glasyr:

200 g margarin
2 dl socker
2 äggulor
4 tsk vanillinsocker

Garnering: kokos

Tag det smälta avsvalnade margarinet blanda ner äggulor och socker, rör ihop smeten i en kastrull och låt den puttra sakta, rör hela tiden! När den tjocknat är den klar, tillsätt då vaniljsockret. Bred glasyren över den avsvalnade kakan, strö sedan kokos över, skär i bitar när glasyren stelnat.

Baka en plåt nu ikväll och njut!



Chocolate chip cookies

Det här receptet har jag hittat på sjalbarn, måste bara säga att degen är MYCKET god!!


CHOCOLATE CHIP COOKIES

3 1/4 dl (ca 300 g) margarin (eller ännu hellre smör!)
2 1/4 dl socker
2 1/2 dl brun farin
2 ägg
2 tsk vanillinsocker (här kan man med fördel ta mer)
7 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
Hackad choklad, typ 100-200 g. Ganska grovt hackat.


(Vill du göra choklad - chocolate chip cookies så blanda i 4 msk kakao i degen)


Smält smöret och blanda med socker, farin, ägg och vaniljsocker. Rör om ordentligt. Blanda i resten av ingredienserna. Den grovhackade chokladen sist. Dela upp i bollar och platta ut lite lätt på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
Tips!  Degen blir lite lös så jag la ut den på ett bakplåtspapper och rullade ihop och stoppade in i kylskåpet tills den stelnat, sen skar jag tjocka skivor och bara la på plåten.
Grädda i 175 grader ca 10-12 minuter. Man ser inte färgändringen så bra, men kakorna kan med fördel vara lite sega och nästan halvgräddade så ta hellre ut dem för tidigt än för sent. Låt kakorna svalna bara lite innan de flyttas från plåten. Lägg gärna över bakduk (som inte gör nåt om den blir kladdig/fettfläckig) så att kakorna inte blir torra och hårda. De ska vara seeeega och härliga.


image18


och så bakade med kakao i degen och vit choklad

image19


Snickerskaka

SNICKERSKAKA

3 ägg
4½ dl socker
225 g smält smör
4½ dl mjöl
3 tsk vanillinsocker
1½ tsk bakpulver
175 g jordnötter
1 kaka ljus blockchoklad

Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, vanillinsocker, bakpulver och rör försiktigt ner det i äggsmeten och häll ner det smälta smöret. Häll i en långpanna och sprid ut jordnötterna jämt över.
Grädda i 200 grader i mitten av ugnen i 15 minuter. Smält chokladen och bred den över den färdiga kakan.



image17


Malins tortellinigryta

MALINS TORTELLINIGRYTA

1 påse tortellini med ost
1 pkt salami (el. bacon för barnvänligare smak)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 stor burk hela champinjoner (eller en liten burk skivade)
1 burk creme fraiche
grädde
svartpeppar

Koka pastan. Hacka och fräs löken, skiva champinjonerna och salamin och blanda ner det, hackad/pressad vitlök och creme fraiche i pastan. Späd med grädden tills det blir krämigt och gott.
Servera med en grönsallad med röd paprika i!


image16

Ryttarkaka

Vi kallar denna för Cathrines kokoskaka men den heter visst Ryttarkaka, den är enormt god!!!!  Läs receptet noga innan ni börjar.

RYTTARKAKA

4 ägg
6 dl socker
Vispa detta i en bunke

3 dl mjöl
8 msk kakao
2 tsk vanillinsocker
2 krm salt
Blanda ihop

Häll ihop allt och rör om.
Blanda i 175 g avsvalnat margarin (och rör om förstås)
Häll i smörad långpanna, grädda i 15 minuter i 200 grader i mitten.

Glasyr:
75 g smör
2 dl socker
1 ½ dl grädde
1 dl sirap
1 påse kokos

Låt det sjuda på spisen under omrörning i 5 minuter.

Ta ut kakan och bred på glasyren, in i ugnen igen och grädda 10 minuter (fortfarande 200 grader)

Låt den svalna och skär i rutor (eller trekanter).


123217-15


Jennys renskavsgryta

Det här kanske inte är något riktigt recept men jag vet bara inte hur mycket det ska vara av varje, lite lagom sådär =)

JENNYS RENSKAVSGRYTA

1 pkt renskav (eller älg)
1 liten purjolök
1 brk creme fraiche
rökt skinka ca 150-175 g
grädde
ärtor ca 1 dl
svartpeppar
örtsalt
grönsaksbuljong
mjöl
soja

Fräs renskav och hackad purjolök, häll på lite grönsaksbuljong (bara ca 1-1½ dl vätska) och låt puttra en liten stund. Hacka skinkan och lägg i den, ärtorna, krydda med örtsalt och svartpeppar och strö över mjölet. Tillsätt creme fraiche och lite grädde tills det blir simmigt och gott, droppa i lite soya och låt puttra tills det känns bra.
Servera med jasminris och tomatklyftor (ett måste!).


123217-14

Tunna pannkakor

Vi är en vuxen och 4 barn i våran familj och det här brukar räcka ganska precis, enligt receptboken (min gamla hemkunskapsbok) så är det för 6 pers.

TUNNA PANNKAKOR

6 ägg
3 1/4 dl mjöl
9 dl mjölk
3 krm salt
en "dutt" vanillinsocker och ev nån tsk vanligt socker (lite kanel i smeten är oxå supermumsigt)
margarin (ca 25 g ?)

Blanda mjöl, salt och sockret i en bunke, häll på hälften av mjölken och vispa tills den är klumpfri. Tillsätt äggen och resten av mjölken och rör om. Smält margarinet och häll ner det i smeten.


Tunna pannkakor

Knäckiga kryddkakor

KNÄCKIGA KRYDDKAKOR
ca 45 st

2 1/2 dl vetemjöl (150 g)
1 dl socker

1 tsk malen ingefära

1 tsk stötta kardemummakärnor
1/2 tsk bikarbonat
2 msk ljus sirap
100 g smör


Blanda de torra ingredienserna i en matberedare. Ringla över sirapen och lägg i smöret skuret i mindre bitar. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Ta upp degen och dela den i tre delar. Rulla ut varje del till en rulle, ca 40 cm lång. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Tryck till med en gaffel.
Skär dem i sneda bitar medans dom är varma och låt dom svalna en stund på plåten.


Grädda i 200 grader, i mitten av ugnen i 10 minuter.


123217-12

Lussebullar

Det här receptet har jag fått från sjalbarn.se, mycket goda!

SAFTIGA OCH FLUFFIGA LUSSEBULLAR

50 gram jäst
150 gram riktigt smör
5 dl gammeldags mjölk
250 g kesella
2 paket saffran
2 dl vit sirap
1/2 tsk salt
drygt 18 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver

Russin
Ägg till pensling

1. Lägg russinen i blöt i en skål med vatten
2. Smula jäst i en bunke
2. Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i. Låt saffranen "svettas" med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns (OBS detta moment är mycket viktigt för att få ut smak från saffranen!).
3. Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i kesella och mjölk och värm till fingervarmt.
4. Häll spadet över jästen och rör om.
5. Ha genast i sirapen.
6. Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver)
7. Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen elller nära ett element.
8. Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig.
9. Forma degen till lussebullar eller latbullar
10. Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe.
11. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna (ev. kan du ha russinen direkt i degen om du vill ha mycket russin) och pensla med äggvita.
12. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge!

Paketera bullarna i plastpåsar så fort de svalnat.


123217-11

Knäck

KNÄCK

2 dl grädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
ca 3/4 dl skållad och hackad mandel

Blanda allt utom mandeln i en kastrull med ganska tjock botten. Låt koka tills att den klarar kulprovet (häll några droppar av smeten i en kopp med riktigt kallt vatten, kan den rullas till en kula är den klar) Rör ner mandeln. Häll upp i knäckformar och ställ kallt en stund. Blir cirka 70-80 stycken.

Har även hittat ett recept där det ska vara 2 dl socker, 2 dl sirap, 1½ dl grädde och 2 msk smör. Återkommer om vilket som blir bäst!



123217-10




Brysselkex

BRYSSELKEX
ca 50 st

4½ - 5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vanillinsocker
200 g margarin eller smör

Garnering:
pärl eller strösocker

Hacka samman ingredienserna till degen.
Forma degen till rullar drygt 4 cm i diameter. Rulla dem i socker (jag färgade pärlsockret med några droppar karamellfärg). Lägg rullarna kallt, skär dem i skivor och lägg på smord plåt eller bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 10 min i 175 grader.


123217-2

Mammas sockerkaka

MAMMAS SOCKERKAKA

2 ägg
2 dl strösocker
2 3/4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
50 g smält smör eller margarin
1 dl mjölk

Vispa ägg och socker poröst, blanda ihop dom torra ingredienserna och rör försiktigt ner det. Jag brukar röra ner det med en träslev. Sen häller jag mjölken i det smälta smöret och blandar i det då det är lagom varmt, rör ihop till en jämt smet men vispa inte.
Smörj formen och häll i kokos istället för ströbröd, mumsigt!  Grädda lite längre ner än mitten i 175 grader i ca 35-40 min, du ser när den börjar släppa på kanterna (eller testa med en sticka).



123217-11


Min snygga retroburk jag fått av min mamma passar perfekt att förvara sockerkakan i!

Hallongrottor

HALLONGROTTOR
40 st

200 g smör eller margarin
1 dl strösocker
1 dl vaniljsåspulver
3½ dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
hallonsylt

Rör smör och socker till en mjuk massa. Tillsätt vaniljsåspulvret och vetemjölet, som först blandas med bakpulvret. Arbeta snabbt ihop till en deg och forma den till en rulle. Är degen kladdig när den ska rullas ut - ställ den kallt en stund så blir den lättare att forma.
Skär rullen i 40 bitar, som läggs i små pappersformar. Gör en grop i varje degbit och fyll hålet med ca 1 tsk (det blir nästan mkt) fast sylt.
Grädda mitt i ugnen i ca 5 min i 225 grader.


123217-7


Schackrutor

SCHACKRUTOR
ca 50 st

4½-5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g margarin eller smör

Smaksättning:
2 tsk vanillinsocker
2 msk kakao

Hacka samman mjöl, socker och matfett. Dela degen mitt itu.
Blanda den ena delen med vanillinsocker, den andra med kakao.
Rulla ut degen i 4 jämna längder. Lägg en ljus bredvid en mörk i 2 lager, tryck till helt lätt.
Lägg längderna kallt en stund.
Skär 3-4 mm tjocka skivor och lägg på smord plåt eller bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 10 min i 200 grader.


123217-8

Fudgesnittar

FUDGESNITTAR
ca 60 st

100 g smör
1 dl strösocker
1 msk sirap
1 msk vanillinsocker
1/2 dl kakao
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g kolafylld choklad, t ex Plopp

Rör matfett och socker poröst, gärna med elvisp. Tillsätt sirap och vanillinsocker i matfettet. Blanda kakao, vetemjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten till en smuldeg.
Arbeta smuldegen med händerna till en deg. Grovhacka chokladen och blanda ner den i degen.
Forma degen till 4 fingertjocka längder. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Platta till längderna något med en gaffel.

Grädda längderna mitt i ugnen ca 10 minuter på 175 grader.

Skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är varma.

Låt kakorna kallna på galler.



123217-5