Jennys renskavsgryta

Det här kanske inte är något riktigt recept men jag vet bara inte hur mycket det ska vara av varje, lite lagom sådär =)

JENNYS RENSKAVSGRYTA

1 pkt renskav (eller älg)
1 liten purjolök
1 brk creme fraiche
rökt skinka ca 150-175 g
grädde
ärtor ca 1 dl
svartpeppar
örtsalt
grönsaksbuljong
mjöl
soja

Fräs renskav och hackad purjolök, häll på lite grönsaksbuljong (bara ca 1-1½ dl vätska) och låt puttra en liten stund. Hacka skinkan och lägg i den, ärtorna, krydda med örtsalt och svartpeppar och strö över mjölet. Tillsätt creme fraiche och lite grädde tills det blir simmigt och gott, droppa i lite soya och låt puttra tills det känns bra.
Servera med jasminris och tomatklyftor (ett måste!).


123217-14

Tunna pannkakor

Vi är en vuxen och 4 barn i våran familj och det här brukar räcka ganska precis, enligt receptboken (min gamla hemkunskapsbok) så är det för 6 pers.

TUNNA PANNKAKOR

6 ägg
3 1/4 dl mjöl
9 dl mjölk
3 krm salt
en "dutt" vanillinsocker och ev nån tsk vanligt socker (lite kanel i smeten är oxå supermumsigt)
margarin (ca 25 g ?)

Blanda mjöl, salt och sockret i en bunke, häll på hälften av mjölken och vispa tills den är klumpfri. Tillsätt äggen och resten av mjölken och rör om. Smält margarinet och häll ner det i smeten.


Tunna pannkakor

Knäckiga kryddkakor

KNÄCKIGA KRYDDKAKOR
ca 45 st

2 1/2 dl vetemjöl (150 g)
1 dl socker

1 tsk malen ingefära

1 tsk stötta kardemummakärnor
1/2 tsk bikarbonat
2 msk ljus sirap
100 g smör


Blanda de torra ingredienserna i en matberedare. Ringla över sirapen och lägg i smöret skuret i mindre bitar. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Ta upp degen och dela den i tre delar. Rulla ut varje del till en rulle, ca 40 cm lång. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Tryck till med en gaffel.
Skär dem i sneda bitar medans dom är varma och låt dom svalna en stund på plåten.


Grädda i 200 grader, i mitten av ugnen i 10 minuter.


123217-12

Lussebullar

Det här receptet har jag fått från sjalbarn.se, mycket goda!

SAFTIGA OCH FLUFFIGA LUSSEBULLAR

50 gram jäst
150 gram riktigt smör
5 dl gammeldags mjölk
250 g kesella
2 paket saffran
2 dl vit sirap
1/2 tsk salt
drygt 18 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver

Russin
Ägg till pensling

1. Lägg russinen i blöt i en skål med vatten
2. Smula jäst i en bunke
2. Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i. Låt saffranen "svettas" med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns (OBS detta moment är mycket viktigt för att få ut smak från saffranen!).
3. Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i kesella och mjölk och värm till fingervarmt.
4. Häll spadet över jästen och rör om.
5. Ha genast i sirapen.
6. Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver)
7. Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen elller nära ett element.
8. Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig.
9. Forma degen till lussebullar eller latbullar
10. Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe.
11. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna (ev. kan du ha russinen direkt i degen om du vill ha mycket russin) och pensla med äggvita.
12. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge!

Paketera bullarna i plastpåsar så fort de svalnat.


123217-11

Knäck

KNÄCK

2 dl grädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
ca 3/4 dl skållad och hackad mandel

Blanda allt utom mandeln i en kastrull med ganska tjock botten. Låt koka tills att den klarar kulprovet (häll några droppar av smeten i en kopp med riktigt kallt vatten, kan den rullas till en kula är den klar) Rör ner mandeln. Häll upp i knäckformar och ställ kallt en stund. Blir cirka 70-80 stycken.

Har även hittat ett recept där det ska vara 2 dl socker, 2 dl sirap, 1½ dl grädde och 2 msk smör. Återkommer om vilket som blir bäst!



123217-10